Franje baruna Trenka 78
23000 Zadar
tel. 023-232300
mob. 098-1626149

EU se sprema prisiliti mobilne operatere da ponude VoIP usluge

Europska unija mogla bi uskoro prisiliti sve europske mobilne operatere da omoguće VoIP usluge na svojim mrežama, objavili su u utorak 14. travnja njemački mediji.  

U Bruxellesu se priprema nacrt direktive koja će sofisticiranim mobitelima omogućiti pristup VoIP tehnologiji, izvijestio je poslovni dnevni list Handelsblatt.  

Dosad su se neki operateri protivili toj opciji, tvrdeći da bi usluga VoIP-a na mobitelima naštetila njihovom poslovanju. 

EU pak brine da takav pristup ograničava mogućnost korisnicima da se spoje na VoIP usluge preko mobilnih telefona. 

Trenutno svaka pojedina članica Europske unije može sama odlučiti koje će internetske usluge biti dostupne i na mrežama za mobilnu telefoniju. Međutim, povjerenica EU-a za telekomunikacije Viviane Reding ustvrdila je nedavno da bi trebalo poduzeti 'mjere' protiv operatera koji koriste velike tržišne udjele kako bi 'blokirali inovativne usluge'. 

Stoga je Reding pozvala članice da protiv takvih kompanija poduzmu pravne mjere. Na taj su apel povjerenicu EU ponukala izvješća u njemačkom tisku da T-Mobile, ogranak Deutsche Telekoma, planira blokirati aplikaciju za internetsko telefoniranje Skype na iPhoneima i blackberryjima. 

Tako bi se DT mogao suočiti i sa sankcijama EU, budući da planovi njegova ogranka možda predstavljaju povredu europskih propisa o tržišnom natjecanju, upozoravaju u Bruxellesu.

VoIP usluge omogućavaju korisnicima telefoniranje po puno nižim cijenama od onih koje trenutno naplaćuju operateri, posebice kada su u pitanju pozivi u inozemstvo. Stoga je logično što veći europski mobilni operateri smatraju da ta tehnologija ugrožava njihove profitne margine, te su mnogi zabranili uslugu VoIP-a na vlastitim mrežama. 

Hina

Internet pristup je 'must have'

Glasovne telefonske pozive zamijenit će glas putem interneta

VOIP - najsnažnija razarajuća tehnologija

Glasovni će telefonski pozivi u skoroj budućnosti biti tek dodatna oprema uslugama poput broadband pristupa internetu ili televizijske pretplate, tvrde analitičari. Glasovni pozivi neće izumrjeti, no bit će besplatni ili vrlo jeftini i to možda već u sljedećih pet godina, a sve zahvaljjući razarajućoj tehnologiji VOIP-a.

Termin razarajuća tehnologija vrlo je popularan, no često se pogrešno upotrebljava. Ne odnosi se samo na pametnu novu tehnologiju, već na onu koja potkopava postojeću i u to ime otežava život mnogim poslovnim subjektima koji ovise o uhodanim načinima fukcioniranja.

Prije dvadeset godina, epitet razarajući dobili su osobni kompjutori, koji su tadašnji način poslovanja i korištenja kompjutorske tehnologije učinili nevažnim, a IBM, mitsku kompjutorsku tvrtku, bacili na koljena.

Velike blagodati
Ovoga je puta u razarajućoj misiji takozvani VOIP - (voice over internet protokol) odnosno glas putem interneta koji, tvrde analitičari The Economista, obećava da će biti najrazorniji dosad. Donijet će velike blagodati korisnicima, čak veće nego što su ih postigla svojedobno osobna računala.

VOIP-ov lider Skype, mala tvrtka čiji software dopušta ljudima da besplatno telefoniraju ostalim Skype korisnicima interneta, te pružaju uslugu vrlo jeftinog telefoniranja prema tradicionalnim telefonima. A Skype je tek glasnik dramatične promjene u telekom poslovanju jer nudi uslugu glasovnog poziva samo kao mogućnost prenošenja podataka putem brze internetske veze. Skype ima 54 milijuna korisnika, no i ostale slične tvrtke već imaju milijunski broj korisnika.

Mogućnost besplatnog glasovnog zvanja ili gotovo besplatnog, putem interneta, fatalno potkopava postojeći način ubiranja novca telefonskih operatera.

- Vjerujemo da u budućnosti neće biti potrebno uopće plaćati glasovne pozive, kao što se posebno ne plaća slanje poruka - izjavio je Niklas Zennstrom, osnivač Skypea. To znači da neće biti bitna ni udaljenost korisnika, niti vrijeme trajanja poziva, a to su upravo odrednice prema kojima telefonski operateri trenutačno obračunavaju cijene i ostvaruju bogatstvo.

Ostvare li se takva predviđanja, čini se da će telefonske operatere stići polaka ali sigurna smrt (neka! kad su toliko gramzivi! op.ur.), a razarajuća tehnologija VOIP-a uništit će bilijunski svjetski biznis.

Naime, VOIP omogućuje da svatko tko ima broadband vezu izabere između VOIP pružatelja usluga a tome osim običnog glasovnog poziva može pridružiti i konferencijsku vezu i videovezu. Mnogi provideri dopuštaju više pridruženih brojeva, od običnog kućnog do brojeva u raznim gradovima.

Telefon zvoni svuda
Primjerice, u Hong Kongu se možete povezati sa svojim newyorškim brojem a vas vaš prijatelj iz New Yorka zvati po lokalnoj tarifi. Usto telefon, ili kompjutor, zvonit će bilo gdje u svijetu ako ste uključeni na internet.

Kako to biva s razarajućim tehnologijama, oni kojima prijeti opasnost, u ovom slučaju telefonski operateri, podijeljeni su u dvije skupine - na one koji zatvaraju oči i blokiraju razvoj te one koji se žele prilagoditi. VOIP će srušiti prihode onima koji ovise o glasovnom zvanju. A najranjiviji su mobilni operateri koji se godinama bore da njihovi korisnici troše više za prijenos podataka, no i dalje su najovisniji o pozivima.

A najgore po njih, treća generacija mobilnih mreža, koja bi trebala osigurati rast u budućnosti, upravo će učiniti obratno, jer omogućuje upravo mobilni VOIP. Za razliku od mobilnih operatera, najmanje će pogođeni biti fiksni operateri koji grade mreže temeljene na internetskoj tehnologiji i koji će ubirati korist od VOIP-a.

Piše: Tanja Ivančić Belošević /Večernji List

HotSpot, točke za bežični pristup internetu, danas su postale standardna usluga u turizmu. Korištenje interneta već odavno nije nužnost samo poslovnih korisnika. I turisti koji se žele opustiti u nekom otočnom hotelu zasigurno imaju razloga i želje za online povezivanje

 

Nova realnost - Bežični internet za zadovoljnije goste i u sobi

U suvremenom poslovanju, pa naravno i u turizmu, konkurencija je nemilosrdna, a zahtjevi tržišta svakim danom sve veći. Stoga, ako u hotelu ne postoji i usluga spajanja na internet, mnogi će gosti to zacijelo jako zamjeriti pa hoće, vjerojatno, i zaobići.

Taj problem danas nešto umanjuju mobilni operateri, koji usluge širokopojasnog spajanja na internet nude korisnicima mobilnih telefona. Mreže današnjih operatera nadograđene UMTS-om na HSDPA tehnologiju omogućuju mobilan prijenos podataka brzinama i većima od 7 Mb/sec.

Problem je takvog spajanja na internet cijena, posebice u roamingu, pokrivenost samo u većim gradovima te nedostatak adekvatne opreme. HSPDA modem danas na tržištu posjeduju tek rijetki modeli prijenosnih računala, dok je Wi-Fi standard već više od tri godine.

Upravo je Wi-Fi tehnologija okosnica najrasprostranjenijih rješenja za bežični pristup internetu posredovanjem prijenosnih računala

Kad je riječ o poslovnim korisnicima, nužnost pristupa internetu u hotelu sama po sebi je razumljiva. Bez interneta danas nema poslovanja. Komuniciranje elektroničkom poštom, videokonferencije, razmjene datoteka, excel tablica, prezentacija, postali su normalni, kao i rad izvan ureda.

No i gosti koji su se samo došli odmoriti također mogu poželjeti spojiti se na internet

Navika komuniciranja internetom nešto je čega se suvremeni čovjek ne želi lišiti ma gdje se nalazio. Iz nebrojenih je razloga posjedovanje HotSpot lokacije u hotelima jednostavno imperativ. Uprave hotela dvojiti jedino mogu o tome naplatiti uslugu svojim gostima ili im je ponuditi besplatno.

 

Piše: Robert Gabelić / PC Business
Izvor: PC Business

S našom partner-tvrtkom MarCom iz Stuttgart-a osvajamo i njemačko tržište

Nakon uspostavljene suradnje i dogovora o instalaciji našeg HOTSPOT sustava, tvrtka MarCom počela je uspješno sa instalacijama na njemačkom tržištu.

INTERNET PRISTUP JE "MUST HAVE"

Danas hoteli u Hrvatskoj svojim gostima nude sve opcije u sobama kao npr. Fiksni telefon, Flat TV, sušilica za kosu, satelitske programe, mini barove, no zaboravljaju da u današnje vrijeme sve više gostiju TREBA internet pristup u sobi.

U zapadnom svijetu je već to standard, poslovni svijet kao putujući agenti koji online prikazuju svoje produkte potencijalnim kupcima, zatim prezentacija projekata i puno drugih sličnih komunikacija.

  • poslovni vodić za putovanje (Europa):

2% pristaje na troškove interneta
78% smatra da bi pristup internetu trebao biti besplatan
20% njih reklo je da bi išlo negdje u drugi hotel

  • Jupiter Media: 57% izvršnih poslovnih putnika kažu da je besplatan pristup internetu najvažniji čimbenik u njihovom izboru hotela
  • besplatan pristup internetu bolje je rangiran od:

Besplatnog doručka
Dodataka sobi
Personaliziranih soba


  • Europska studija o pokazateljima zadovoljstva gostiju iz 2006 godine: Wi-Fi je “must have” (nužan) na odmoru za visoko rangirane goste.
  • 70% osoba na odmoru (Amerikanaca) ponijet će sa sobom na odmor ove godine uređaj koji podržava Wi-Fi

Razlozi:
Provjera e-mail-a
IM/Chat/online igranje/Skype/VoIP
Slanje slika i virtualnih razglednica